Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Έλεγχοι σε τρόφιμα για διοξίνη

Εντολή στον ΕΦΕΤ έδωσαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Αϊδόνης Χρήστος, να διενεργηθεί αμέσως ο απαιτούμενος έλεγχος στα σχετικά προϊόντα που ενδεχομένως έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μετά το διατροφικό σκάνδαλο που προέκυψε στη Γερμανία.
Την ίδια ώρα, περισσότερα από 4.500 αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες θα κλείσουν προσωρινά στη Γερμανία λόγω του κινδύνου να έχουν μολυνθεί τα ζώα από διοξίνη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.
Το κλείσιμο των αγροκτημάτων γίνεται για προληπτικούς λόγους. Πρόκειται για 4.709 φάρμες, εκ των οποίων οι 4.468 βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία. Στις περισσότερες από αυτές εκτρέφονται χοίροι. Μέχρι να διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι δεν έχουν μολυνθεί τα ζώα και οι ζωοτροφές τους, οι φάρμες αυτές δεν θα επιτρέπεται να κάνουν παραδόσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hannoversche Allegemeine Zeitung (ΗΑΖ), αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο 2010 είχαν ήδη δείξει μόλυνση με διοξίνη στα τροφικά λίπη της γερμανικής εταιρείας Harles und Jentzch.
Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας αναφέρθηκε την Παρασκευή σε «ενδείξεις», σύμφωνα με τις οποίες το σκάνδαλο της μόλυνσης με διοξίνη, το οποίο πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας, μπορεί να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.
«Σύμφωνα με τις ως τώρα υφιστάμενες ενδείξεις, φαίνεται πως υπήρξαν πολλές εγκληματικές δραστηριότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.
Λίπη για βιομηχανική χρήση ανακατεύθηκαν με λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές με αποτέλεσμα να μολυνθούν αυγά και χοιρινά με διοξίνη, η οποία είναι ένα καρκινογόνο προϊόν.  
«Δεν ξέρουμε ακόμη πόσους γεωργούς αφορά το θέμα. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε το πλαίσιο και τις συνθήκες της υπόθεσης (...) Όμως η υπουργός (Ίλζε Άιγκνερ) δήλωσε σαφώς χθες (Πέμπτη) ότι οι γεωργοί υποφέρουν από μια κατάσταση που φαίνεται ότι προκλήθηκε -το λέω με επιφύλαξη- από κάποια δόση εγκληματικής Δραστηριότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος αυτός. 
Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφερθεί στην ιδέα να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο ή να δοθεί έκτακτη αρωγή για να βοηθηθούν οι γεωργοί που έχουν πληγεί από την υπόθεση, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της αγροτικής ομοσπονδίας (DBV) Γκερντ Ζονλάιτνερ. Ο κ. Ζονλάιτνερ υπολόγισε τη ζημιά σε 40 ως 60 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα μιλώντας στην εφημερίδα «Νόιε Οσναμπρίκερ Τσάιτουνγκ» και ζήτησε τη δημιουργία ενός ταμείου υποστήριξης το οποίο να χρηματοδοτηθεί από τους προμηθευτές ζωοτροφών. 
Παράλληλα, την Παρασκευή έγινε γνωστό από τον Ολλανδικό Διεπαγγελματικό Οργανισμό για τα ζώα κτηνοτροφίας, το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά (PVE) ότι περίπου 136.000 αυγά που προέρχονταν από τη Γερμανία και μπορεί να ήταν μολυσμένα με διοξίνη κατασχέθηκαν την Τρίτη στην Ολλανδία. «Όλα τα αυγά κατασχέθηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος του PVE. «Απ' όσα γνωρίζουμε, πρόκειται για τα μόνα αυγά που είχαν εξαχθεί στην Ολλανδία και υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μολυσμένα», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα στη Βρετανία, σύμφωνα με την βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA), τα αυγά που εισήχθησαν από τη Γερμανία και είναι ύποπτα ότι έχουν μολυνθεί με διοξίνη χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή κέικ και κις λορέν τα οποία πωλούνται στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας.
«Αυτά τα αυγά έχουν αναμειχθεί με μη-μολυσμένα αυγά για την παραγωγή παστεριωμένων αυγών σε υγρή μορφή, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή κέικ», ανέφερε η FSA.  Αυτά τα αυγά σε υγρή μορφή παραδόθηκαν σε δύο κατασκευαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα προϊόντα αυτά έχουν περιορισμένη διάρκεια κατανάλωσης, ενώ η πλειοψηφία τους έχει  ήδη πωληθεί, σύμφωνα με την υπηρεσία, που προσθέτει ότι τα σουπερ μάρκετ αποσύρουν από τα ράφια τους μία μικρή ποσότητα που δεν έχει ακόμη λήξει.  Ωστόσο, η FSA έχει επαναλάβει ότι «δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών» καθώς τα αυγά έχουν αναμιχθεί με μη μολυσμένα, με αποτέλεσμα να «έχει αραιωθεί το επίπεδο της διοξίνης».  «Κίνδυνος για την υγεία υπάρχει όταν η κατανάλωση τροφίμων με υψηλά επίπεδα διοξίνης γίνεται για μεγάλη χρονική περίοδο», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hannoversche Allegemeine Zeitung (ΗΑΖ), αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο 2010 είχαν ήδη δείξει μόλυνση με διοξίνη στα τροφικά λίπη της γερμανικής εταιρείας Harles und Jentzch. Το υπουργείο Γεωργίας του Σλέσβιχ Χόλστάιν, όπου εδρεύει η εταιρεία,  επιβεβαίωσε την πληροφορία, δίνοντας ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι για τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο δεν ενημερώθηκε παρά στις 27 Δεκεμβρίου.
Τον Μάρτιο 2010, τα επίπεδα διοξίνης επί του δείγματος ήταν δύο φορές υψηλότερα από το κανονικό, σύμφωνα με την εφημερίδα. Όμως, η εταιρεία δεν ενημέρωσε το τοπικό υπουργείο Γεωργίας για τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών που έγιναν με δική της πρωτοβουλία, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Κίελο.
Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε σε εκείνες τις αναλύσεις κατασχέθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια έρευνας στους χώρους της εταιρείας, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Κροατίας δεν υπάρχει κίνδυνος από τη διοξίνη στα κτηνοτροφικά προϊόντα που διακινούνται στην αγορά της χώρας. Η Κροατία, δεν εισάγει ζωοτροφές και αυγά από τη Γερμανία, ενώ στην περίπτωση που εισάγονται μικρές ποσότητες, αυτές, δεν προέρχονται από τις περιοχές όπου εντοπίστηκε η επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, διοξίνη. Ωστόσο, οι υγειονομικοί έλεγχοι έχουν ενταθεί στα σύνορα της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των Κροατών καταναλωτών.